Вчені створили їстівний пластик
Насправді, дослідники створили їстівні пластикові плівки з таких продуктів, як шпинат, папайї та гуави, а також томатів.
«Ми можемо використовувати відходи харчової промисловості для виробництва нашого матеріалу. Це гарантує дві особливості стійкості: використання харчових відходів і заміни синтетичної упаковки, яка вже не потрібна», каже вчений, керівний проектом, Луїс Енріке Каппарели Маттосо (Luiz Henrique Capparelli Mattoso), і стверджує, що робота EMBRAPA по розробці пластикових плівок з тропічних фруктів перша у своєму роді.
Матеріал має фізичні характеристики, подібні звичайним пластмас, такі як опір і текстура, а також абсолютно однакові властивості щодо захисту та збереження їжі.
Той факт, що матеріал може бути з'їдений, відкриває широкі перспективи для роботи в пакувальній промисловості. Маттосо описує присмачений спеціями пакувальний матеріал для птиці і упаковок супу, який може розчинятися зі своїм вмістом в киплячій воді.
Дослідження з виробництва їстівного пластику були проведені в рамках комплексу досліджень, проведеними корпорація Нанотехнологій, які застосовуються в агробізнесі (AgroNano), і отримали інвестиції, еквівалентні $ 75 000.
Съедобный пластик произведен из обезвоженных продуктов, смешанных с наноматериалом, который обладает связующей функцией. Инженер-материаловед Хосе Мануэль Марсонсини, объясняет, что, продукты, которые используются в качестве исходного материала, проходят через такой тип дегидратации, в котором после того, как они заморожены, вся вода, содержащаяся в них, переходит из твердого состояния непосредственно в газ, минуя жидкую фазу.
Результатом является полностью обезвоженные продукты с преимуществом сохранения своих питательных свойств.
Такий процес може бути застосований до різних харчових продуктів, таких як фрукти, овочі, бобові і навіть деяких видів приправ, що може надати велику різноманітність їстівним сировинних матеріалів, які можуть змінювати смак і колір пластику.